Zdravko Odorčić

Zdravko Odorčić ZDRAVKO ODORČIĆ, biografija

Dramski pisac, redatelj, romanopisac i pjesnik rođen je u Osijeku 1951. godine. Napisao je  12  drama od koje su mu 9  izvođene u raznim off kazalištima. Trenutno se po Hrvatskoj igra  predstava „Kod Julke“  čiji je dramaturg, autor i redatelj. U Osijeku 1992. godine osniva  prvo privatno kazalište u Hrvatskoj. Svoje predstave je i režirao te surađivao sa niz velikana hrvatskog glumišta od Fabijana Šovagovića i Pere Kvrgića do Marije Kohn, ali i glumcima mlađe generacije kao što su Velimir Čokljat, Jasna Odorčić i Goran Grgić, Saša Anočić i dr.

Uradio je nekoliko kazališnih  dramatizacija te iste režirao. Ustrojio je  privatnu  televiziju TV Osijek Plus početkom Domovinskog rata i bio njezin urednik. Na online radio Mačkamama uređivao i vodio popularnu emisiju ljubavne  poezije. Napisao scenarij i režirao  dva dokumentarna filma za istu TV koja su nažalost nestala u vihoru rata.

Jedan je od petorice osnivača Osječkog ljeta mladih kao kazališni voditelj u Studentdskom centru u Osijeku. Bio je umjetnički ravnatelj Teatra veterana krajem osamdesetih i početkom devedesetih te je kazalište njegovom zaslugom dobilo Povelju za rad kazališta u ratnim uvjetima koje je dodijelilo Udruženje dramskih umjetnika Hrvatske i Hrvatska radio televizija. Pokretač je mnogih kulturnih projekata i manifestacija. Kao dugogodišnji ravnatalj Kulturnog centra u Bilju (Osijek) pokrenuo je niz kulturno.turističkih manifestacija kao i međunarodne Etno susrete.

Prve pjesme objavljene su mu u zajedničkoj zbirci „19 IMENA 72“ još davne 1972. godine u izdanju „Revija“ – Osijek. Matica hrvatska – Podružnica Osijek izdala mu je roman  „LEGA, NE KUŽIŠ“ i pet dramskih djela pod nazivom „PET DRAMA“.
Početkom godine 2012.  izlazi mu prva zbirka poezije „KORAK DO RAJA PAKLU IZMIČEM“
Druga zbirka pjesama „ĆUTIM TVOJE ŠAPUTANJE“ veljača, 2013. hrvatsko izdanje
Druga zbirka pjesama „ĆUTIM TVOJE ŠAPUTANJE“ ožujak , 2013. srpsko izdanje
Druga zbirka pjesama „ĆUTIM TVOJE ŠAPUTANJE“ travanj , 2013. slovensko izdanje
Treća zbirka pjesma „LJUDI SE KIŠOM MIČU“ – izlazi mu početkomn 8. mjeseca 2013.

Sudiomik mnogih međunarodnih manifestacija od koje je nedavno kao 21 izabrani književnik iz Europe bio sudionhikom Lirikonfesta XXI u Velenju, Slovenija. Neke pjesme su mu prevedene na sovenski i arapski jezik. Urednik je 20 -tak zbirki poezije u izdanju Kulture snova iz Zagreba. Pjesme mu izlaze u tiskanim i elektronskim hrvatskim književnim časopisima kao i u časopisima bivše Yu. Književna Rijeka, Majdan, Elektronski časopis Libertes i mnoga druga. Zastupljen je u petnaesetak zajedničekih zbirki poezije. Osnivač je KULTure sNOVA  u Zagebu i online Radio snova. Organizator Međunarodnog Pjesničkog Festivala „MORE NA DLANU“, Organizator Međunarodnog pjesničkog karavana, član je HDDU.

Živi i radi u Zagrebu.

KONTAKT:

Zdravko Odorčić

Pustoselina 5b
10000 Zagreb
Hrvatska
zdravkoodor@gmail.com
MOB: 095 90 50 137