Sarajevska jutra poezije

SUSRET PREDSJEDNIKA FBIH S DELEGACIJOM UDRUGE AUXILIUM

PREDSJEDNIK FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

 

Veliku čast i zadovoljstvo predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir priuštio je bosansko hercegovačkim i hrvatskim književnicima primivši ih u red predsjednika dana 18.10.2013. godine.

Cilj susreta predsjednika i književnika bio je upoznavanje predsjednika s međunarodnom književnom suradnjom na području kulture mira.

“Budući da se ratovi začinju u glavama ljudi, s glavama treba započeti i obranu mira (…). Širenje kulture i odgoj čovječanstva za pravdu, slobodu i mir nužni su za čovjekovo dostojanstvo, pa predstavljaju svetu dužnost koju svi narodi trebaju ispuniti u duhu zajedničke pomoći i brige. Stoga, ako želimo sačuvati mir, moramo poći od intelektualne i moralne solidarnosti čovječanstva.”

Nastavno zadaći UNESCO-a, deklaraciji o temeljnim načelima glede doprinosa javnih glasila jačanju mira i međunarodnog razumijevanja, unaprjeđenju ljudskih prava i sprječavanju rasizma, apartheida i rata te usvojenim elementima iz „Povelje Ujedinjenih Naroda” udruga AUXILIUM iz Osijeka, udruga Kultura snova iz Zagreba, Sarajevska jutra poezije iz Sarajeva, Bosanski kulturni centar iz Sarajeva i mnogobrojne druge organizacije iz zemalja u regiji ustrajani su u izgradnji mreže međunarodnog mira.

Nastavno djelovanju navedenih organizacija te prezentaciji planiranih aktivnosti među kojima je i MEĐUNARODNI SUSRET KNJIŽEVNIKA pod nazivom PEROM ZA MIR, koji će se provesti u Osijeku (Hrvatska) 23.4.2013. na Dan međunarodnog obilježavanja knjige i autorskih prava, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir istaknuo je da književnici, zbog svojih mogućnosti, imaju posebnu odgovornost za izgradnju mreže međunarodnog mira i da potporu predsjednika uživaju u potpunosti.

Osim što je predsjednik pokazao posebnu senzibiliziranost za razvoj mira u regiji, kao i za razvoj kulture i međunarodne suradnje, pokazao se i kao veliki domaćin uručivši „književnicima /mirotvorcima“ iz Hrvatske gospođi Verici Kuharić, Marijanu Grakaliću, Zdravku Odorčiću, Olgi Domjanić i Marijanu Gubini srebrne Sarajevske bogomolje.

 

pogledaj

You may also like...