260 dana

REKLAMNI STALAK HRVATSKI

O 260 DANA

Danas, nakon što je prošlo sedam godina od početka projekta, a dvije godine od praizvedbe predstave i kada je iza nas davno obilježena pedeseta izvedba HIT predstave 260 DANA u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku redatelja Dražena Ferenčine, svi opravdano s veseljem kliču, posebno zbog izvrsnog razvoja cjelokupnog projekta. Još se sjećamo prijašnjih nagrada: 25. Marulićevi dani u Splitu donijeli su nagradu za dramatizaciju teksta Ani Prolić, odnosno svim sudionicima projekta, kao što su svi nagrađeni na istom festivalu Nagradom publike za najbolju predstavu; uslijedio je ubrzo i 22. Festival glumca na kojem je predstava 260 dana odnijela u HNK Osijek nagradu za najbolju predstavu u cijelosti. Krajem 2015. godine uslijedile su dodatne legendarne nagrade za lege: Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju dramatizaciju i Nagrada za najbolju predstavu. 2017. uslijedila i nagrada Grand Prix Zlatni Lav na renomiranom 18. međunarodnom festivalu komornog teatra. Uzevši u obzir navedene nagrade, mnogobrojne pozitivne kritike bez ijedne negativne i, kako volimo istaknuti, nagrade nad nagradama, a odnosi se na zainteresiranost publike i drugih kazališta, opravdano možemo istaknuti HNK Osijek kao osvježenje hrvatskog kazališta.

Posebno bitan čimbenik za razvoj projekta 260 DANA bila je i ostala ustrajnost za razvoj projekta kojeg čini istoimeni roman preveden na 15 jezika, a koji slovi za najčitaniji roman u zadnjih pet godina u Hrvatskoj (za inozemstvo još nemamo informacije). Autor projekta ustrajao je u ideji da se uprizori kazališna predstava prema romanu i, na sreću svih nas, intendant HNK u Osijeku gospodin Božidar Šnajder prepoznao je ideju te stvorio predstavu zbog koje svi gledatelji danas suznih očiju ostaju bez daha.
Zanimanje i praćenje HRT-a potvrdilo je i zanimanje građana, što nas ne čudi nakon upoznavanja životopisa Marijana Gubine i izvrsne autorske i glumačke ekipe. Nakon snimljene dokumentarne radio drame na trećem programu Hrvatskog radija, nakon više od 20 godina, HRT se odlučio za snimanje i emitiranje kazališne predstave 260 dana u izvedbi izvrsnog ansambla HNK u Osijeku.

Shodno istaknutom, nužno je istaknuti i Hrvatski audiovizualni centar koji je prepoznao i potiče razvoj projekta filma, odnosno razvoj scenarija za isti. Danas, uz izvrsnu predstavu koja nas potiče na razmišljanje,autor projekta provocira, odnosno ostavlja prostor za maštanje kakav će tek biti igrani film visoke produkcije, za koji se interesiraju mnogobrojne produkcijske kuće iz inozemstva. Shodno tome, realno je za očekivati izradu istog u 2018/2019. godini.

PORUKA „LOGORAŠA“

“Mi koji smo preživjeli logore, sjećamo se naših braća i sestara te žalosne, namučene djece.
Sjećamo se nemilih događaja u kojima su im uzeli sve: slobodu, ponos, sigurnost, bližnje i naposlijetku život.
Mi koji smo preživjeli, svakodnevno se odupiremo teretu zatočeništva, koji nosimo na našim leđima i prečesto i pretiho čujemo kako je jedan naš podlegao posljedicama istog.
Zbog njih, zbog nas, zbog naše djece i budućih naraštaja, moramo ustrajati da ih se ne zaboravi.
Nama preživjelima, ostala su sjećanja i sloboda, sloboda da biramo svoj vlasti put.
Ja, logoraš, izabrao sam put na kojem opraštam, ne osuđujem, ne mrzim, šaljem poruku mira i molim se za njih.
Vas molim, da se trudite činiti isto.”

Marijan Gubina

Preuzmite poglavlje

Saznaj više

Galerije 260 dana pogledajte klikom na link svake kategorije: