Prihvatna kuća Auxilium

Svi smo mi nerijetko bili svjedoci kako oboljele osobe i obitelji iz različitih razloga, u većini slučajeva zbog slabog financijskog statusa, nisu u mogućnosti organizirati specijalističke preglede ili nastavak liječenja izvan svoga mjesta prebivališta, što nikako ne bi smjela biti prepreka jer u pitanju je ljudski život. Svakodnevno svjedočimo situacijama gdje roditelj oboljeloga djeteta „živi“ na bolničkoj stolici bez mogućnosti održavanja vlastite higijene, mogućnosti spavanja, bez toploga obroka i bez psihološke i duhovne pomoći. Postoje i obitelji kojima financijska situacija ne predstavlja problem, ali im je potrebna pomoć oko organizacije putovanja, smještaja, administracije ili pak samo razgovor s osobama i obiteljima koje su se nalazile u sličnim situacijama. U ovakvim životnim situacijama često puno više znači topla ljudska riječ ili posjet osobe koja je prebrodila sličnu situaciju.
Udruga će projektom PRIHVATNA KUĆA – AUXILIUM, tj. svojim djelovanjem, nastojati pružiti svu potrebnu pomoć oboljelim osobama i njihovim obiteljima kako bi se izbjegle sve materijalne i psihičke poteškoće tijekom specijalističkih pregleda i liječenja, s ciljem unaprjeđivanja kvalitete njihovih života.
Nastavno našim preliminarnim razgovorima s djelatnicima bolnica, sa sigurnošću od njihovih liječnika možemo očekivati maksimalnu ažurnost i profesionalan, ali i filantropski pristup svim pacijentima i članovima njihovih obitelji. Posebno je nužno istaknuti mnogobrojne volontere zbog čije ćemo humanosti znatno lakše provoditi navedene aktivnosti.
Cilj nam je uz Vašu pomoć osigurati:
1. pomoć pri smještaju i organizaciji boravka članova obitelji pacijenta koji dolaze u Zagreb na specijalističke preglede i liječenje
2. administrativnu i pravnu pomoć
3. pomoć obiteljima u sufinanciranju prijevoza bolesnika (gradski prijevoz; pozajmnica za troškove prijevoza vlakom, rješavanje prijevoza osobnim vozilom ako vlak nije prikladno rješenje)
4. osiguravanje svih sredstava, potrepština i namirnica neophodnih za funkcioniranje svakog kućanstva u predviđenom smještajnom kapacitetu
5. psihološku pomoć kroz grupne i individualne radionice (psiholozi – volonteri)
6. duhovna obnova (svećenici, đakoni i teolozi – volonteri)
7. edukativnu igraonicu za djecu
8. pružanje pomoći pacijentima i njihovim obiteljima u samom procesu rehabilitacije i kontrolnih pregleda kod liječnika
9. davanje instrukcija korisnicima pomoći, ako su zbog novonastalih situacija primorani prekinuti svakodnevne aktivnosti (npr. školovanje)
10. pomoć u njihovu financiranju prilikom boravka u Zagrebu
11. obilazak i skrb o pacijentima bez obitelji koji su na liječenju
12. pomoć pri organizaciji nastavka liječenja u inozemstvu (suradnja s ostalim udrugama u zemlji i inozemstvu sličnoga karaktera)