ROMAN 260 DANA

Autobiografski kratki roman 260 DANA

Autobiografija 260 dana djelo je malog čovjeka koji je svakodnevnim radom na samome sebi uspio probiti sve barijere, otvoriti oči i realno bez predrasuda i mržnje sagledati stvari iz svih kuteva. Ključan element bio je odvojiti srce od mozga, osjećaje od razuma – što je posebno teško, pogotovo s tragedijom na svojim leđima.

Desetogodišnji dječak nalazi se na krivom mjestu, u krivo vrijeme, zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji. Krivo mjesto je okupirano područje istočne Slavonije u tadašnjoj Jugoslaviji, a krivo vrijeme je vrijeme kada je globalna politika, tj. kada su globalni igrači rekli da je vrijeme da se Jugoslavija rascijepi.

Kao koleteralna žrtva biva zarobljen 260 dugih dana, proživljava svakodnevne nezamislive patnje, umire nekoliko puta, sahranjuje svoje bližnje i naposljetku nakon 6240 sati ponovo vidi svjetlo dana.

Bez obzira na veliku patnju, strašne trenutke koji su ga pratili 260 dana i trenutke koji će ga pratiti do kraja života, odvažio se prenijeti svoje doživljaje na ostatak čovječanstva, s namjerom da prikaže, u prvom redu zdravo, pozitivno razmišljanje te da pošalje nekoliko poruka čovjeku. Osim navedenoga, čitatelj će prepoznati nekoliko bitnih elemenata među kojima je i snaga pojedinca, kako da preživi tako i da nastavi živjeti.

Osnovna poruka koju autor šalje jest sljedeća:

”Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove HRVATI.

Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga.

Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim… NEMOJTE NI VI!”

260 dana

Iako sâm predgovor dovoljno opisuje predmetni roman, nezaobilazno je za istaknuti nadahnjujuće mnogobrojne književne i osobne kritike koje su opravdale i činjenice da je roman:

–  u 2012. godini postao hrvatski bestseller

– uvršten u kurikulum za Građanski odgoj

– preveden na 14 jezika

– ukoričen na 9 jezika

– da je prosjek posjećenosti na promocijama knjige 250 ljudi

– da se po istom romanu  snimila pjesma Prošao sam sve, prilagođena za međunarodnu zajednicu

 

Sâm autor autobiografskog romana svoju je humanost, uz književno djelo, pokazao i odricanjem autorskog honorara u humanitarne svrhe.

Autobiografski kratki roman 260 DANA humanitarca gospodina Marijana Gubine, novi je alat za život svakog pojedinca koji oživljava kulturu čitanja knjige i čisti lice Zemlje, što potvrđuju mnogi učestali primjeri.

Saznaj više

pogledaj

Predstavljanje Romana: 260 DANA u Vrbovskom – galerija