Međunarodni gornjodravski književni festival

MEĐUNARODNI FESTIVAL KNJIŽEVNIKA ZAGREB 2013

 

ZAGREBAČKI Gornji grad bit će 14.10.2013 mjesto u kojemu će književnici i pjesnici biti “kod kuće” i njih 50-ak iz regije vratit će mu svojom poezijom i književnošću onu kulturološku važnost koja mu pripada, a zanemarena je, suglasni su svi koji su danas u Knjižnici Marije Jurić Zagorke na zagrebačkome Krvavom mostu predstavili taj festival.

Gornji grad mogao bi biti hrvatski Helikon – naša gora muza, vjeruje novinar i književnik Marijan Grakalić, inicijator i autor festivala koji suorganiziraju Radio Gornji grad i Klub poezije “KULTura sNOVA” koji je već objavio i festivalski zbornik, a “svježeg iz tiskare” kratko ga je predstavio književnik i utemeljitelj “KULTure sNOVA” Zdravko Odorčić.

Festival je potpuno autonomna inicijativa i izuzeta je od komercijalnih, natjecateljskih ili interesnih manira, rekao je Grakalić, a tu je njegovu specifičnost podcrtao i sudionik festivala književnik Boris Perić rekavši kako književnih festivala ima “kao pljeve” jer gotovo svaki nakladnik ima svoj književni festival. Za razliku od tih festivala I. Gornjogradski književni festival, istaknuo je Perić, “najzagrebačkiji je književni festival nastao zbog žive potrebe njegovih sudionika za susretom”.

I za kazališnu redateljicu Snježanu Banović, festival je smotra prijateljstva i kreativnosti posebno dragocjen u vremenu kada se, istaknula je, politika transformira u politizaciju, a kulturna politika se centralizira.

Ipak, vrijednost festivala prepoznala je Skupština grada Zagreba koja mu je i pokrovitelj, a to je, otvarajući festival, potvrdio i predsjednik zagrebačke Skupštine Darinko Kosor koji je najavio potporu i drugim sličnim kulturnim manifestacijama, poput podizanja biste poznatom zagrebačkom jazz-umjetniku Bošku Petroviću.

Dramski umjetnik Goran Matović podsjetio je na još jednog velikog, ali zaboravljenog, hrvatskog pjesnika – Josipa Severa.

Trodnevni međunarodni festival književnika „GORNJI GRAD“ ostvario je želje mnogih zasigurno če ostvariti i neke Vaše.

pogledaj

You may also like...