Svjetski dan beskućnika i dani kruha

SVJETSKI DAN BESKUĆNIKA I DANI KRUHA

(Dani zahvalnosti za plodove zemlje)

10. 10. 2013. Osijek

 

Kao i svake godine, tako su i ove godine 10. listopada u OŠ „Mladost“ obilježeni Dani kruha. Ove godine je ta manifestacija bila organizirana na način da su u provedbi i pripremi sudjelovali učitelji i djelatnici škole, ali uz veliku pomoć i suradnju i učenika i njihovih roditelja. Susret je bio podijeljen na dvije razine: degustacijsku – stolovi u holu škole na kojima je bila hrana i plodovi, te izložbenu – panoi na kojima su bili plakati i književno-umjetnički izričaji. Susret je otvoren dobrodošlicom nazočnima koju je uputio vjeroučitelj Petar Kopunović Legetin, recitacijom učenika prvih razreda te blagoslovom izložene hrane koju je blagoslovio vlč. Mato Gašparović, župnik župe sv. Ćirila i Metoda. Raznolikost pripremljenih stolova (od raznih peciva, kruha, voća; do sokova i kruščića s džemom) i plakata oduševilo je mnoštvo nazočnih roditelja i učenika.

Kako susret ne bi završio samo uz one koji su bili nazočni, dio hrane odnešen je onima koji su najčešće zaboravljeni od svih, koji su na rubu društva. U ime cijele školske zajednice i svih koji su pripremili hranu, nastavnica Jadranka Paulini, vjeroučitelj Petar Kopunović Legetin, članovi udruge AUXILIUM i učenici 7.a razreda, odnijeli su hranu u Caritasovo prihvatilište za beskućnike. Kako je 10.10. i Svjetski dan beskućnika, na taj su način svoju proslavu prenijeli i podijelili onim najpotrebitijima.

U današnjem društvu pojam solidarnosti kao da je postao nepoznanica – ili nam se samo čini? Sveprisutna kriza vjere i morala nagriza naše društvo do mjere da je nužno pozvati pametnije da više nepopuštaju jer je stanje već odavno kritično. Svjesni ekonomske krize s kojom se svi borimo moramo biti svjesni i da u našem „dvorištu“ postoje živa bića sa znatno većim problemima i da trebaju našu pomoć. Svaki pojedinac mora preuzeti odgovornost, kako za svoja djela tako i za svoja nedjela. Kao i sve, solidarnost se uči u najranijem djetinjstvu i tu veliku odgovornost snose prvenstveno roditelji.

Imamo izbor birati hoćemo li mi i naša djeca biti filantropi ili emotivni bogalji, mi možemo za sve naći tisuće izgovora, a možemo i svaki dan napraviti barem jedno dobro djelo.

ČINEĆI DOBRO DRUGIMA ČINITE DOBRO SEBI.

Marijan Gubina

Predsjednik humanitarne neprofitne udruge AUXILIUM

pogledaj

You may also like...