Javno

ČITLUK – Nikad veće zanimanje na prostoru Brotnja prilikom predstavljanja neke knjige nije vladalo kao prilikom promocije autobiografskog kratkog romana “260 DANA”, autora Marijana Gubine, koje je upriličeno u čitlučkom hotelu Brotnjo.

Dnevnik 260 dana djelo je malog čovjeka koji je svakodnevnim radom na samome sebi uspio probiti sve barijere, otvoriti oči i realno bez predrasuda i mržnje sagledati stvari iz svih kuteva. Ključan element bio je odvojiti srce od mozga, osjećaje od razuma – što je posebno teško, pogotovo s tragedijom na svojim leđima.

Kao koleteralna žrtva biva zarobljen 260 dugih dana, proživljava svakodnevne nezamislive patnje, umire nekoliko puta, sahranjuje svoje bližnje i naposlijetku nakon 6360 sati ponovo vidi svjetlo dana.

Bez obzira na veliku patnju, strašne trenutke koji su ga pratili 260 dana i trenutke koji će ga pratiti do kraja života, odvažio se prenijeti svoje doživljaje na ostatak čovječanstva, s namjerom da prikaže, u prvom redu zdravo, pozitivno razmišljanje te da pošalje nekoliko poruka čovjeku.

Osnovna poruka koju autor šalje jest sljedeća:

Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove HRVATI.

Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga.

 

Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim…

Promociji romana nazočilo je preko 250 okupljenih što dovoljno govori o znatiželji Brotnjaka za knjigu ovog mladog autora.

Dakle, činiti dobro je vrlina ljudi, praštati, voljeti a ne mrziti, to je ono na što poziva autor Gubina, koji je kao desetogodišnji dječak prošao pakao logora, stradavanje obitelji, smrt, bol, strah.

Ipak, uzdigao se iznad straha, neizvjesnosti, bola i danas kao zreo čovjek koji nosi teret velike tragedije gubitka oca i sestre, zagovara mir, ljubav i praštanje. Tijekom predstavljanja autobiografije „260 dana“ autor Marijan Gubina nije mogao skriti suze, kazavši kako iznova proživljava teške trenutke, ali danas zna da je svaki rat pa i Domovinski bio sukob dobra i zla.

Zlo u konačnici po Božjoj objavi mora izgubiti. Upravo to objašnjava zašto su Hrvati pobijedili u neravnopravnome ratu, jer smo se časno borili za svoju Domovin i svoj narod.

Knjigu „260 dana“ predstavio je general Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, naglasivši kako je knjiga ostavila dubok dojam i na njega koji je sam bio sudionikom ratnih zbivanja, ali ga je i oduševila zato što je Marijan  čovjek pun ljubavi i razumijevanja, te svojim dijelom daje jasnu poruku da mržnja nije riješenje i poziva da više niti jedno dijete ne proživi ratne strahote.

Ulomke iz knjige „260 dana“ čitali su Robert Pehar, glumac HNK Mostar i autorov prijatelj Ante Matijević. Program je glazbeno uveličala skupina „Brotnjo“, a vodila novinarka Danijela Šakota.

JAVNO.ba., Objavljeno: Ponedjeljak, 24 Prosinac 2012 14:10

 

You may also like...