E-Zadar

Marijan Gubina: Oslobodimo se gorčine, Božji smo narod

Zadar

“260 dana” naziv je knjige Marijana Gubine. Mladi Vinkovčanin imao je samo 10 godina kada je s obitelji odveden u srpski koncentracijski logor. Tamo je proveo 260 dana.

Iskustvo koje je zauvijek promijenilo njegov život Marijan je približio Zadranima na promociji spomenutog autobiografskog romana koji čitatelje ne ostavlja ravnodušnima.

Porazgovarali smo s Marijanom koji nam je kazao kako ga je iz kalavarije koja nije prestala ni nakon izlaska iz logora kada se suočio sa siromaštvom izvukla samo vjera i snaga duha. Roman koji je napisao preveden je na desetak svjetskih jezika, a sav prihod Marijan uplaćuje u humanitarne svrhe.

Osoba sam koja u svakom zlu pronalazi dobro. Cijela moja obitelj bila je u logoru, naravno, to je loše, ali dobro je što smo svi bili u istom problemu. Pozitivno je to što smo se brinuli jedni za druge. Odgojen sam kao kršćanin i Božje prisustvo osjećao sam i u tom paklu. Godinama sam radio na sebi da bi mogao kontrolirati određene emocije i zdrav razum.

Ključ mojeg romana je to da unatoč kalvariji – ne mrzim. Ne generaliziram. Razumijem ljude koji nose teret gorčine. Oni su žrtve. Ali moramo se osloboditi tog gnjeva; tog križa. Naravno, to nije lako. Ali je moguće”, kaže Marijan.

Marijan Gubina posebno naglašava da negativan kontekst ispoljava loš stil života. Gnjev i mržnja lako se prenose iz generacije u generaciju.

”Hrvati su Božji narod. To je potvrđeno devedesetih, kao i nedavno, oslobođenjem generala. Zašto bi mijenjali svoju ulogu i kroz mržnju stvarali sebe kao negativne osobe?”

Osvrćući se na poruku oslobođenih generala, u kojoj narodu poručuju da se okrenu budućnosti, Gubina vjeruje kako je to najbolji mogući pristup.

”Mi moramo ostaviti naše generale njihovim obiteljima. Jasno, čekali smo ih sve ove godine, ali nemamo pravo očekivati da generali sada nešto naprave za nas. Oni su to već učinili! 20 je godina žrtve iza njih. Nama nisu dužni više ništa.”

autor: Iva Pejković .,Objavljeno: 29.11.2012

You may also like...